Welke brillenglazen passen het beste bij u?

Brillenglazen zijn er in alle soorten en maten. Van een eenvoudig glas om ver weg of dichtbij te kunnen kijken. Tot een gecompliceerd multifocaal glas waarmee u in alle situaties goed kunt functioneren.

Wij kunnen glazen leveren van bijna alle bekende glasleveranciers. in 2020 zijn wij overgestapt naar Hoya als onze standaard leverancier. Behalve dat zij de hardste coating kunnen leveren, hebben zij een zeer breed aanbod met de meest geavanceerde glazen. Waaronder het ”Myself” glas. Dit maatwerk glas levert op iedere kijkafstand optimaal comfort en scherp zicht.

Enkelvoudige brillenglazen

Eenvoudig gezegd zijn er voor ver weg kijken, plus en min glazen. Bijziendheid of ”myopie” komt steeds meer voor bij jongere generaties. Dit corrigeren we door middel van min glazen. Verziendheid of ”hypermetropie” is het gevolg van te korte ogen. Veel kinderen met plus glazen kunnen hier dus nog uit groeien.

Ieder brillenglas heeft een vertekening als we niet recht vooruit kijken. Deze vertekening wordt groter naarmate het glas een hogere sterkte heeft. Er zijn speciale glazen ontwikkeld om hier zo min mogelijk last van te hebben. Deze glazen noemen we aspherisch.

Wanneer de sterkte hoger is, wordt het glas ook dikker. Om dit effect te verminderen zijn er verschillende materialen en slijptechnieken ontwikkeld. Bij een lage sterkte is dit niet nodig, maar wanneer de sterkte hoger wordt, is het wel fijn om niet meer met de ouderwetse ”jampotglazen” rond te lopen.

Multifocale brillenglazen

Zoals het woord al aangeeft zitten er meerdere (multi) sterktes in dit brillenglas. Dit glas is bedoeld voor mensen die één bril de hele dag willen dragen voor zowel het kijken op afstand als voor het lezen. Vanaf een jaar of 40 wordt ons accomodatie vermogen slechter. Dit houdt in dat we  onze ooglens minder goed kunnen aanspannen. Dit hebben we nodig om de letters van dichtbij scherp te kunnen stellen. Als dit teveel moeite kost, kunnen we dit oplossen met een leessterkte. Dit kan een aparte leesbril zijn, maar dit kan ook in een bril voor de hele dag geplaatst worden. Vroeger werd dit uitsluitend met het ”halve maantje” gedaan, maar tegenwoordig slijpen we dit mooi weg, zodat je daar niets meer van ziet.

Het multifocale glas loopt geleidelijk van de afstandsterkte (wat ook nul kan zijn) naar de leessterkte. In dit verloop wordt rekening gehouden met een tussenafstand, waarmee we bijvoorbeeld op het beeldscherm kijken. Hoe breed het leesgedeelte van het glas moet zijn hangt af van het type glas dat je kiest. Hier zitten hele grote verschillen in. Dus laat je goed adviseren.

Bureau- en computerglazen

Voor veel mensen geldt, dat we veel binnen werken en achter een bureau zitten. Dit is voor de meeste mensen onder de 45 geen probleem. Echter wordt dit een probleem voor de mensen bij wie het scherpstellen voor dichtbij niet meer goed werkt. Voor deze situatie is ook een speciaal brillenglas ontwikkeld.

Voor mensen die statisch achter een computerscherm zitten is een eenvoudig computerbrillen glas voldoende. Hierbij is het bovenste gedeelte gericht op scherp zien van 100 tot 70 cm. Geleidelijk naar beneden loopt dit glas op naar een leessterkte waarmee tussen de 45 en 35 cm scherp gezien kan worden.

Dit is niet praktisch voor iemand die ook over zijn beeldscherm mensen aan moet kijken, of in bijvoorbeeld een vergadering zit. Door middel van moderne home&office glazen is dit wel mogelijk. Hiermee zie je boven in de bril scherp tot ongeveer 4 meter. Recht vooruit is het beeldscherm ook scherp te zien. Onder in de bril is het leeswerk scherp te zien.

myself_hero-image1-e1612505792797-750x495